Sparande är inte bara investering

räntekostnader

Handel med aktier, obligationer, valutor och binära optioner ska ses som investeringar och en form av sparande som man gör för en framtida bättre ekonomi. Att spara pengar och att bygga upp en god ekonomi är en trygghet i livet som vi alla måste ta oss an någon gång. Men det är inte bara investeringar och handel med pengar som leder till en bättre ekonomi, det är även sparande av utgifter och de utgående räntorna i ekonomin.

Utgående ränta

Med utgående ränta menas den ränta som man betalar för lån och krediter som man har. De flesta har lånat pengar till någonting, t.ex en bil, en båt eller till bostaden man bor i. Ju större lån man har desto mer ränta betalar man, så det viktigaste är naturligtvis att se över de stora lånen och räntekostnaderna som man har. Bolåneräntan kan man spara in väldigt mycket utgående ränta på och i dagsläget när räntorna är rekordlåga så kan det vara dags att se över dem. När räntan är låg kan man t.ex passa på att binda bolåneräntan på 2, 3 eller upp till 10 år.

Följ prognoser för räntorna

För att ta rätt beslut kring både utgående och ingående ränta så bör man följa utvecklingen. Detta gör man enklast genom att uppdatera sig på experters råd och tips som ges beroende på räntornas prognoser. Inflationen är också en del att ha med i beräkningen, för det man betalar ränta för kanske inte har samma värde om 3-5 år som det har idag. Håll dig uppdaterar på ränteprognoser och inflationen och försök att bilda dig en egen uppfattning utifrån experters råd, det är vårt tips.

Hur mycket kan man spara på kostnader?

Exakt hur mycket man kan spara på att sänka sina räntekostnader är omöjligt att säga. Allt beror på hur dyr bostad man har eller hur dyra lånen är. Om man inte varit noga med att välja lån med lägsta ränta så kan det i många fall finnas goda möjligheter att sänka räntekostnaderna, antingen genom att förhandla eller genom att byta bank. Undersök lån och räntor hos de olika bankerna för att bilda dig en uppfattning om dina räntekostnader är höga.