cTrader

cTrader är en handelsplattform som utvecklats av Spotware Systems Ltd, och den lanserades med målet att skapa en transparent och mångsidig handelsmiljö för forex och CFD-handel. Plattformen är känd för sitt användarvänliga gränssnitt, sina avancerade tekniska analysverktyg och för att erbjuda djup integration med marknadens priser och likviditet.

Om företaget bakom cTrader

Företaget som utvecklat, äger och driver cTrader heter Spotware Systems Ltd och har sitt huvudkontor i Limassol på Cypern. Det är alltså baserat inom EU.

Spotware Systems grundades år 2010 av FinTech-experten Andrey Pavlov. Innan han startade Spotware Systems spenderade Pavlov drygt tio år hos NetWest, Citi och The European Bank for Reconstruction and Development (EBRD).

Användare

cTrader är lämplig för alla typer av handlare, från nybörjare till erfarna professionella. Den har blivit ett vanligt val bland handlare som värdesätter transparens, snabb orderexekvering och tillgång till avancerade handels- och analysverktyg. Plattformen är särskilt populär bland handlare som föredrar ECN-handel och de som engagerar sig i algoritmisk handel. ECN-handlare (Electronic Communication Network) tenderar att välja cTrader för dess förmåga att erbjuda direkt tillgång till marknadens djup och realtidspriser från olika likviditetsleverantörer.

Huvudfunktioner i cTrader

 • Direkt marknadstillgång (DMA) cTrader ger handlare direkt tillgång till marknaden, vilket möjliggör handel på realtidspriser utan requotes och med minimal slippage (orderglidning). Detta är möjligt tack vare cTraders ECN-miljö, som ansluter handlare direkt med globala likviditetsleverantörer.
 • Avancerade diagram och analytiska verktyg Plattformen erbjuder avancerade diagramfunktioner med mer än 70 tekniska indikatorer, olika tidsramar och anpassningsbara grafiska objekt för att stödja komplex marknadsanalys.
 • Automatiserad handel med cAlgo cTrader integreras sömlöst med cAlgo, en plattform utvecklad för att skapa, testa och köra algoritmiska handelsrobotar (cBots) och anpassade tekniska indikatorer. cAlgo använder C# för scriptning, vilket gör det tillgängligt för utvecklare med erfarenhet av detta programmeringsspråk.
 • Nivå II priser (marknadsdjup) cTrader visar fullständigt marknadsdjup med nivå II-priser, vilket ger insyn i marknadens likviditetsnivåer och bidrags- och frågepriser från olika likviditetsleverantörer.
 • Webbaserad handel och mobilapplikationer Förutom den nedladdningsbara versionen för Windows, erbjuder cTrader även en webbaserad plattform och mobilappar för Android och iOS vilket möjliggör flexibel handel över olika enheter.
 • Riskhanteringsverktyg cTrader innehåller ett antal inbyggda verktyg för riskhantering, inklusive avancerade orderfunktioner som stop loss, take profit, och trailing stop.
 • Detaljerad handelshistorik och rapporter Plattformen ger omfattande rapporteringsmöjligheter och detaljerad handelshistorik som hjälper dig att analysera din handelsprestanda och optimera dina strategier.

Fördelar

 • Transparens och rättvis handel cTraders ECN-miljö minimerar intressekonflikter mellan mäklare och handlare.
 • Användarvänligt gränssnitt cTraders rena och intuitiva användargränssnitt gör det enkelt för handlare att navigera och hantera sina handelstransaktioner.
 • Mångsidighet och anpassningsbarhet Plattformen erbjuder hög anpassningsbarhet för handelsmiljön och stöder skräddarsydda algoritmiska strategier.

Utmaningar

 • Tillgänglighet Även om cTrader blir alltmer populär, erbjuds den inte av alla mäklare, vilket kan begränsa tillgängligheten för vissa handlare.
 • Inlärningskurva för cAlgo Att utveckla egna algoritmiska handelsstrategier med cAlgo kan kräva en viss inlärningskurva, särskilt för de som inte är bekanta med C# programmering.

Sedan år 2023 finns cTrader även för Mac

I december 2023 lanserade Spotware en version av cTrader som är anpassad för att fungera på Mac-datorer. Fram tills dess behöver användare ta till olika överbyggande lösningar för att få Windows-versionen att fungera på en Mac-dator eller använda cTrader direkt i webbläsaren istället för att ladda hem och installera programmet.

cTrader för Mac är optimerad för macOS 14, men fungerar också ihop med äldre versioner; från macOS 10.15 och frammåt.

Slutord

Sammanfattningsvis står cTrader ut som en innovativ handelsplattform som erbjuder avancerade funktioner och verktyg för både manuell och algoritmisk handel. Transparens och direkt marknadstillgång gör cTrader till ett attraktivt val för handlare som söker en pålitlig och effektiv handelsmiljö.

Källor:

Författare:

Granskad av:

Karl Gustavsson