Copy Trading

Copy trading är att kopiera en annan handlares positioner med hjälp av sociala plattformar, automatiserade verktyg och signaler. Det kan vara ett utmärkt sätt för nybörjare att få marknadsexponering och chans att gå med vinst med minimal ansträngning. Det ger också handlare möjlighet att uppleva framgångar och misslyckanden i handel genom att observera andras agerande. Dock innebär det också risker och ofta mycket lite kontroll, så även om det finns många framgångshistorier fungerar det inte för alla.

Denna guide kommer att täcka vad copy trading är, hur det fungerar och hur man kommer igång. Vi kommer också att titta på för- och nackdelar, samt lista de bästa plattformarna för copy trading på marknaden.

Vad är Copy Trading?

Sponsrade mäklare med Copy Trading

Copy trading är en handelsstrategi där investerare kopierar positioner som öppnas och hanteras av en annan investerare, vanligtvis en mer erfaren handlare. Detta görs vanligtvis genom en plattform som kopplar samman investerarens handelskonto med den valda handlarens konto.

Hur fungerar det?

 1. Välj en handlare att kopiera: Investeraren väljer en handlare att kopiera baserat på olika faktorer, till exempel deras historiska resultat, riskprofil och handelsstil.
 2. Automatisk kopiering: När den valda handlaren öppnar en position, öppnas en motsvarande position automatiskt i investerarens konto.
 3. Kontroll och anpassning: Investerare kan ofta ställa in parametrar såsom maximalt kapital att använda, stop-loss och andra riskhanteringsverktyg.

Att komma igång

 1. Välj en plattform: Välj en pålitlig copy trading-plattform. Se till att den är reglerad och har ett gott rykte.
 2. Öppna ett konto: Registrera dig och sätt in pengar på ditt handelskonto.
 3. Välj en handlare att kopiera: Gör din utvärdering och välj en handlare som passar din risktolerans och dina investeringsmål.
 4. Ställ in dina handelspreferenser: Ange hur mycket kapital du vill allokera till kopieringshandeln och justera andra relevanta inställningar.
 5. Övervaka och anpassa: Håll ett öga på din handelsaktivitet och gör nödvändiga justeringar om nödvändigt.

Fördelar och Nackdelar

Fördelar

 • Passiv handel: Copy trading kan vara en bra lösning för den som inte har tid eller kunskap att handla själv.
 • Lär av mer erfarna handlare: Nybörjare kan dra nytta av erfarna handlares kunskap och strategier.
 • Diversifiering: Möjlighet att sprida risk genom att kopiera flera handlare.

Nackdelar

 • Risken att följa fel handlare: Det finns alltid en risk att den handlare du valt inte levererar det resultat du hoppades på. Att en handlare har gått med vinst tidigare är inte någon garanti för hur det kommer att gå i framtiden.
 • Begränsad kontroll: Du har begränsad kontroll över de enskilda handelsbesluten.
 • Begränsat utbud: Det gäller att du hittar en eller flera handlare som passar just dina preferenser.

Exempel på bra plattformar för Copy Trading

 1. eToro: Känd för sitt användarvänliga gränssnitt och breda urval av kopierbara handlare.
 2. ZuluTrade: Erbjuder en omfattande lista över handlare och detaljerad statistik om deras resultat.
 3. Metahandlare 4 och Metahandlare 5 med Signal Providers: Tillåter kopiering genom sitt omfattande nätverk av signalleverantörer.

Kom ihåg att copy trading innebär risker och det är viktigt att göra en noggrann bedömning och utvärdering innan du börjar. Därefter bör man inte bara luta sig tillbaka, utan istället hålla bra koll på hur det går och alltid vara redo att justera parametrar och, om det behövs, helt sluta följa en handlare.

Källor:

Författare:

Granskad av:

Karl Gustavsson