Låna utan UC

UC är ett stort kreditupplysningsföretag som är aktivt på den svenska marknaden, och för många är kreditupplysning i princip synonymt med att information inhämtas från UC. Tar man sig en närmare titt på vad som egentligen gäller ser man dock att UC bara är ett av många kreditupplysningsföretag som långivare såsom sms-långivare kan välja att samarbeta med.

Om man vill låna pengar utan UC kan man alltså välja att kontakta någon av de långivare som inhämtar sin kreditupplysningsinformation från något annat kreditupplysningsföretag. Exempel på kreditupplysningsföretag som har rikstäckande register är Bisnode Kredit, Bisnode Dun & Bradstreet Sverige, Syna, Sergel Kredittjänster, CreditSafe i Sverige och Decidas Info. Om du vill hitta långivare som inte använder UC så rekommenderar jag att du besöker en webbsida såsom http://www.lånautanuc.nu/.

Minska antalet omfrågandeuppgifter

Det finns företag man kan använda sig av om man vill få in offerter från många olika långivare utan att varje långivare gör en egen kreditupplysning och därmed skapar en omfrågandeuppgift i kreditupplysningsregistren. Ett exempel på ett företag som hjälper dig att samla in låneerbjudanden är Lendo. Du anger hos Lendo vilka företag du kan tänka dig att låna hos, och Lendo gör en enda kreditupplysning på dig. Informationen i din kreditupplysning delas sedan med de låneföretag du har valt ut, så att de kan ge dig skräddarsydda låneerbjudanden.

Låna hos pantbanken

Om du inte vill att långivaren ska göra någon bedömning av din kreditvärdighet är pantbanken ett bra alternativ, förutsatt att du har något att pantsätta. Pantbanken är bara intresserade av andrahandsvärdet på det eller de föremål du vill pantsätta. De gör inte någon kreditupplysning på dig och de bryr sig inte om hur mycket du tjänar, om du har fast anställning, hur hög din skuldsättningsgrad är, om du har skulder hos Kronofogden, om du har betalningsanmärkningar, etc.

Pantbanken värderar det föremål man tagit med sig och man brukar omedelbart få besked om dess värde och hur mycket man maximalt får låna. Tackar du ja till erbjudandet kan du få pengarna i handen direkt. Enkelt, smidigt och privat.

En annan fördel med pantbanken är att de inte kommer att jaga efter dig för att försöka få dig att betala tillbaka lånet. Om du inte betalar tillbaka i tid så säljer de föremålet. Du slipper alltså få brevlåda fylld med kravbrev och ingen kommer att ringa hem till dig och tjata om att du ska betala tillbaka ditt lån. Skulden går inte vidare till inkasso eller Kronofogden, och den kan inte ge upphov till någon betalningsanmärkning.

Om pantbanken säljer föremålet för mindre än storleken på din skuld är det pantbankens problem. De får inte kräva dig på mellanskillnaden. Det är pantbanken som värderar föremålet, och det är de som får ta på sig risken för att föremålet kanske inte säljer alls eller kanske säljer för mindre än vad de trott.

Det finns givetvis undantag i reglerna om det är så att du ägnar dig åt bedrägerier, säljer stulna föremål eller liknande.

Låna visa en P2PL-sajt

P2PL är en engelsk förkortning som står för peer-to-peer lending, det vill säga lån mellan jämlikar. Istället för att låna från en bank eller finansiellt institut lånar du från vanliga privatpersoner.

En P2PL-sajt hjälper privatpersoner som vill låna ut pengar att hitta privatpersoner som vill låna pengar. Det flesta sajter fungerar så att den som vill låna pengar lägger ut en annons och anger hur mycket han eller hon vill låna och över hur lång tid. På vissa sajter kan man även ange en massa extra information om sig själv, vad lånet ska användas till och så vidare.

Potentiella långivare ger sedan låneerbjudanden baserat på vilka villkor de kan tänka sig att låna ut pengar till, till exempel vad gäller den effektiva räntan. Det är vanligt att räntesatsen sätts med hjälp av ett auktionsförfarande där långivare kan konkurrera med varandra om populära låntagare.

P2PL-sajter brukar inte samarbeta med kreditupplysningsföretag, utan det är upp till långivaren att göra sin egen kreditbedömning av låntagaren. På vissa sajter kan låntagare till exempel koppla sina sociala media-konton till profilen på P2PL-sajten.

De lån som förmedlas hos P2PL-sajter är ofta små. Det är vanligt att man inte får något erbjudande om att låna hela beloppet från en enda långivare, utan att man får låna från flera olika långivare.

Exempel: Du behöver låna 1 000 USD. Du lånar $300 från en långivare, $275 från en annan, $125 från en tredje, och slutligen $100 per person från tre olika personer.

Genom att bara låna ut ett litet belopp till varje långtagare kan långivarna sprida sin risker. Det är generellt sett säkrare att låna ut $100 till tio olika personer än att låna ut $1,000 till en enda person.